Göta Älvbron ofarbar en hel förmiddag – Trafikkontoret: Good enough

Som jag tidigare skrivit om var cykelbanorna på Göta Älvbron ofarbara under minst 8 timmar under förmiddagen den 8:e mars. Jag mailade då trafikkontoret. Nu har svaret kommit.

I mitt mail till trafikkontoret ställde jag tre frågor:

  • Varför blev det så här?
  • Vad är det som felar?
  • Hur arbetar trafikkontoret med att förbättra vinterväghållningen för cyklister så att inte den här situationen upprepas?

Svaret löd som följer:

02.46 Ringdes våra traktorer ut för plogning och saltning eller flisning. Jag tror tvärt om att det fungerat bra då din synpunkt än så länge är den enda som inkommit. Kanske har de inte varit på sträckan just när du cyklar där. De har ändå 6 timmar på sig att bli klara och de är inte överallt samtidigt.

I andra ordalag:

Göta Älvbron ofarbar meme_2

Ett provocerande svar som ändå säger hur cykel som trafikslag är prioriterat. Tänk er om kollektivtrafikfälten på Göta Älvbron varit ofarbara i 8 timmar. Då hade det varit annat ljud i skällan.

I mitt svar till trafikkontoret hänvisade jag till de svar jag fått i sociala medier, poängterade vikten av kontinuerlig snöröjning och återupprepade mina tidigare frågor. Svaret från trafikkontoret löd som följer:

Även om vi har som politiskt mål att öka antalet cykelresor och cyklister har vi inte fått mera driftmedel tilldelade för vinterväghållning. Vi utvecklar, förändrar och byter metoder allt för att halkbekämpning och snöröjning ska bli så effektiv som möjligt.
Vi har inte möjlighet att lägga mer resurser än vad vi redan gör på våra cykelbanor.
Vid långa snöfall kör vi kontinuerligt men vi har inte möjlighet att köra tätare än med 6 timmars intervall.

Delar av lösningen är säkert att vinterväghållningen av cykelbanor prioriteras av de styrande politikerna på ett bättre sätt. Men givet det första svaret jag fick tror jag också det finns mycket att arbeta med redan inom de nuvarande budgetramarna.

Inom samma tidsrymd som trafikkontoret fått in en (1) felanmälan gällande snöröjningen fick jag 15 svar när jag frågade på Facebook och Twitter. Antalet felanmälningar är således minst sagt en skakig grund att stå på när en drar slutsatser om hur bra snöröjningen fungerar. Vad säger det om trafikkontorets egenkontroll och omvärldsbevakning? Där finns mycket attt arbeta med.

Det säger också något när förhållanderna på cykelbanorna Göta Älvbron under snöovädret den 18-19 januari var bättre än denna gång. Detta trots att snömängderna var betydligt större då.

Under en 15 minuter under snöovädret i januari kom det lika mycket nederbörd som under 48 timmar den 6-7 mars.

lol

För rättvisans skall sägas att det i januari var minusgrader och nu i mars plusgrader. Snön blir både mer svårplogad och svårcyklad i töväder. Skillnaderna i nederbörd är ändå väldigt stora.

Jag skulle vilja påstå att Göta Älvbron är den viktigaste delen i Göteborgs cykelinfrastruktur. Det finns många andra viktiga delar men inte många som kräver milslånga omvägar om de inte fungerar. Cykelbanorna på Göta Älvbron måste vara framkomliga om en skall kunna lita på cykeln som tillförlitligt transportmedel.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s